Vrijdag, 17 februari 2006

De eerste boekingen zijn gebeurd!!!

Na drie maanden van reisboeken kopen en lezen, landkaarten bekijken, urenlange zoektochten op het net naar hytter (huisjes), gegoochel met data, zoeken naar de beste bootverbindingen, de nodige frustraties over niks goed vinden, cis zijn verlof da ni klopte.... WE GAAN VERTREKKEN We vertrekken op 6 7 juli 2006 met de auto naar Kiel in Duitsland. Om 19.30 u vertrekken we met Stenaline naar Goteborg in Zweden. We varen een kleinde veertien uren om smorgens in Goteborg aan te komen. We hopen ene goeie nachtrust gehad te hebben in onze buitenhut, om van Goteborg ineens door te rijden naar Skeikampen aan het Gudbrandsdal inOost- Noorwegen. Daar blijven we zeven nachten. Deze hut is gelegen iets boven Lillehammer zodat we de natuur kunnen combineren met een stad. het is de bedoeling dat we hier gaan wandelen en de stad bezoeken, een pretpark bezoeken, de olympische schansen en de Peer Veigen weg, de beroemdste trollenweg van Noorwegen. Op 15 juli rijden we door naar het Westelijke fjordengebied. het heeft ene hele tijd geduurd voor we hier ene hyte gevonden hadden. maar uiteindelij zijn we bij een Nederlands echtpaar uitgekomen. Die hebben sinds twee jaar een camping in Bathamn overgenomen. Daar huren wij voor 5 nachten een appartement en hebben een openluchtzwembad naast de deur. Het fjordengebied is niet het meest geschikte gebied om te wandelen, gezien mijn conditie. Maar het is een prachtig gebied, verschillende delen zijn door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. Hier gaan we dus vooral uitstappen maken met de auto naar de Unesco gebieden , spectaculaire watervallen, gletsjers,en vooral, de Cis gaat vissen!! Dit is het meest visrijke gebied van Noorwegen. Op 20 juli rijden we verder naar Geilo. Hier blijven we weer zeven nachten. Het is het gebied van de Hardangervida, het grootste natuurgebied, met de ruigste gebieden. Hier gaan we volop wandelen, kunnen we uitstappen doen naar Jotunheimen, de Flam(steilste bergtrein ter wereld),etc. Uiteindelijk nemen we de nachtboot van Oslo naar Frederikshavn in Denemarken. Vrijdag28 juli zijn we terug, juist drie weken weg!!! Ondertussen komt Chris van Merksplas logeren in ons huis om voor de honden en de kat te zorgen. Zij heeft ene vakantie aan zee en wij hebben oppas. Schitterend toch?

Vrijdag, 17 februari 2006

Noorwegen in stappen

1. Het vervoer

We vertrekken thuis met de auto op vrijdag 7 juli smorgens vroeg. We rijden naar Kiel wat zo een kleine achthonderd km is. Omdat de boot om 19.30 u vertrekt en we minstens ene uur op voorhand moeten aanwezig zijn, zullen we op tijd vertrekken. Maar we moeten alleszins niet midden in de nacht opstaan. Na het inschepen vertrekken we met onze boot richting Goteborg in Zweden. We hebben een vierpersoons buitenhut, dwz met een klein raampje. We hebben ons al laten zeggen dat die hutten uitermate klein zijn. Duimen voor mijn claustrofobie dus :) Het schip heeft volgende toestanden : Restaurants À la carte restaurant Zelfbedieningsrestaurant Buffetrestaurant Snackbar Bars Showbar/Bar Faciliteiten aan boord Casino Stena shop Lounges Wisselkantoor Business Center Bioscoop/video lounge Technische gegevens Route: Kiel - Göteborg Scheepstype: Luxe cruise ferry Breedte: 29 m Lengte: 175 m Vaartijd: ca. 13.00 Snelheid: 20 knopen Capaciteit: 2400 passagiers590 auto's Hutten: 2440 bedden

Om negen uur smorgens komen we aan. het is de bedoeling dat we Vanuit Goteborg snel door Zweden rijden om over Oslo naar Lillehammer te rijden en zo verder naar Skeikampen, waar we onze eerste week doorbrengen.

2.Onze eerste hytte

Onze eerste hytte zal in Skeikampen zijn. Om de overgang van luxe hotels uit de boekskes naar hutten in Noorwegen, hebben we onze eerste hut maar uit de catalogus van buro scandinavia geboekt. Kwestie van de Cis te laten acclimatiseren :)

Skeikampen fjellandsby en appartments ligt vlak ana de beroemde peer Gyntsweg in Oot Noorwegen, tegen het Gudbrandsdal. Wij hebben een appartement in een chalet met twee slaapkamers , tv en telefoon en een eigen sauna. We hebben bedlinnen en handdoeken inclusief, kwestie van zo weinig mogelijk mee te moeten nemen. Vanuit deze 'camping' worden elandsafaris ed georganiseerd.

Skeikampen ligt op 1100 meter hoogte, in een rustige , bosrijke omgeving.

Goteborg is 550 km en als je weet dat de gemiddelde snelheid inNoorwegen maar 50 km per uur is dan weet je dat we goed moeten doorrijden.

3. Ons tweede appartement

Het heeft ene tijdje geduurd voor we ons tweede appartementje hadden, ik wou zo op de bonnefooi vertrekken, maar Cis had toch liever iets geboekt. Na uren op het net zoekn, en wat mailen met de Noren, wat in het Engels gebeurt, heb ik eindelijk ene plaatsje gevonden.

We hadden al langer contact met deze mensen, een Hollands koppel dat naar daar geimmigreerd is en een camping heeft overgenomen. Wij wilden geen caravan, maar alleen het appartement. Alleen was dit al bezet. uiteindelijk met wat georganiseer heeft de eigenaar me vandaag laten weten dat we kunnen komen.

Van 15/7 tot 20/7 gaan we dus naar Bathamn camping in het westelijk fjordengebied. Op www.tafjord-hamn.no vindt je er alles van.

Schitterend niet?

Je kan van hieruit vele uitstappen doen. OA naar de hoogste waterval van Europe, de Muldalsfossen. In de fjord wordt veel vis gevangen. Er is zalm,forel, koolvis, poon,platvis en kabeljauw. Je vist en eet m savonds op. We hebben alleen één groot probleem. cis wil geen vis fileren. Dus... wie m dat kan aanleren en overtuigen: graag!!

Verder zullen we zeker de Trolstigen berijden, naar Alusend gaan, en niet te missen de Geiranger!!!

Deze camping is schitterend gelegen aan de Nordfjord in het Westelijk fjordengebied.

4. Onze derde hytte, deze keer een echte hytte

Onze laatste etappe gaata naar de regio Hardangervida. Deze regio is zeer centraal gelegen tussen het zuiden, het westen en het oosten.

Men kan hier alle regios bereiken. de hoofdreden waarom deze regio is omdat ik perse naar de Hardangervida wou. het is ene immens bergplateau dat op meer dan 1000 meter boven de boomgrens ligt.Sinds 1981 is het een nationaal park om het unieke toendralandschap te beschermen. Er zijn nog wilde rendieren, poolvossen en lynxen. Om de reis te eindigen hebben we gekozen voor viersterrenhutten. Dit betekent zelfs een afwasmachine en twee badkamers.

Van hieruit kan men prachtige wandelingen make, daguitstappen naar Bergen, de Flam doen,kabelbaan,....

En als laatset, de terugkeer met Stenaline, maar deze keer van Oslo naar Frederikshavn. We rijden dan nog heel Denemarken door om thuis te arriveren.

Op drie weken tijd hebben we dan toch kunnen snuiven van Noorwegen, Zweden, Denemarken , Duitsland...Tis vooral noorwegen natuurlijk, maar tklinkt schoon he :)

Woensdag, 22 februari 2006

Start van de voorbereidingen

Deze morgen moest ik nieuwe vuilzakken halen in het oud gemeentehuis. Daar is de toeristische dienst en heb ik maar ineens d enodige wandelkaarten van groot Koksijde aangekocht. Om onze schoenen in te lopen, en vooral onze conditie te verbeteren tgen de zomer, gaan we wandelen :)

Woensdag, 22 februari 2006

de eerste aankopen

Zaterdag zijn we naar een grote sportwinkel in Oostende geweest. Alles hebben ze daar. En ook hetgene wij zochten : een kruising tussen wandelschoenen en bergbotten voor Cis en mij. We hebben er gekocht en het zijn per toeval nog wel dezelfde maar in een ander kleurtje :) Ineens hebben we voor elk een par wandelkousen gekocht. Eentje maar want die kosten 20 euro per stuk seg. En omdat we toch ineens bezig waren hebben we ook een rugzak gekocht om hele dagen te trekken. Tis ene voor de Cis, want die zal de muilezel zijn. :) Een knalgele met goede heupdragers en degelijke riemen. Hij kan voor vier mensen denodige drank, eten, kousen en truien meenemen. Niet te vergeten regenjasjes want in Noorwegen regent het veel. verder ben ik op zoek gegaan van de mogelijkheid om ene skibox te lenen. Da was geen probleem maar de auto is wel een probleem. Voor de boot mag die maximum 2 meter zijn en de onze is zonder box zelfs al 1.73 meter. Goodbye box dus.

Donderdag, 23 februari 2006

eerste brief van Noorwegen

Vandaag hebben we onze eerste bevestiging van Noorwegen gekregen. De Hollanders van de Bathamn camping hebben onze reservering bevestigd. We moeten ene voorschot betalen in Noorse Kronen. Maar omdat we bij argenta niet naar het buitenland kunnen betalen zal mn jongste zus weer betalen moeten zijn:) Ook voor dereserveringen die we via Holland hebben gedaan heeft zij moeten betalen. Eigenlijk goedkoop op reis gaan zo :) En nee, ouw van dagen, die postzegel van Noorwegen krijgde niet, want das voor in mijnen fotoboek :)

Zaterdag, 25 februari 2006

Gisteren bij de verwijderde mails een mail vanuit Noorwegen teruggevonden. op de één of andere manier is die ongelezen ineens bij de verwijderde mails terechtgekomen. Enfin, die vent had al twee maal een mail gestuurd met een prijsofferte die ik gevraagd had. In zijnen tweede mail werd hij trouwens 100 kronen per nacht goedkoper :) Maar we hebben al geboekt in Tafjord ondertussen, dus tzal voor een andere keer zijn. Gisteren is de Cis na het werk nog ene gaan drinken en daar heeft hij geregeld dat we met de Renault espace naar Noorwegen kunnen gaan.Nadeel is wel da da beestje al veel kimometers heeft (120.000) en tis en blijft nen Renault. Enfin, we zullen zien hoe ver we komen met onze plaats in den auto, maar we hebben dan zeker een alternatief. In ieder geval, Cis heeft op deze manier een goei excuus om op cafe te gaan ;)

Woensdag, 10 mei 2006

wat is er ondertussen gebeurd?

Het is een tijdje geleden dat er hier nog een berichtje nagelaten is. maar we hebben niet stilgezeten ondertussen. Een niet onbelangrijk detail is dat alle verblijven ondertussen betaald zijn. :) Verder heb ik al de nodige info verzameld over tunnels, bergpassen, rijafstanden, streken, etc. om die nog allemaal om te zetten in bruikbare , handig mee te nemen info , ben ik nog effe bezig. Wat de auto betreft, zullen we waarschijnlijk met ons bakje moeten rijden, want de espace heeft ondertussen te veel kilometers en zal terug naar de leasing gaan. En Cis zijn nieuwe auto zal pas rond het einde van het jaar zijn. Eind mei/begin juni heb ik een weekje verlof gepland om alles verder te regelen : aankoop Noorse kronen, wat allemaal meenemen, reserveren maaltijden aan boord, nog doorgeven nummerplaat aan de rederij, nakijken welke voedingsmiddelen ginder onbetaalbaar zijn en welke we kunnen meenemen. Vlees is ginder al onbetaalbaar, vis is er spotgoedkoop. Dat wordt dus drie weken vis eten :) Cis moet ook nog uitzoeken met welk gerief hij moet vissen in de fjorden. We hebben afgesproken dat hij de vis doodt, en ik m kuis :) Verder zoek ik de sites af naar bruikbare info. Zulke reis zullen we maar 1 keer doen, dus moet die ineens fatsoenlijk voorbereid gebeuren. En we zullen maar een supergroot geheugen kopen om al de fotos in op te laden :) Binnen twee maand is het zover!! Wij nemen de laptop van Cis mee en via eventuele hotspots, of internetdiensten in de nabijgelegen hotels, zullen we hier regelmatig berichtjes laten. tot een dezer!!!

Vrijdag, 23 juni 2006

nog twee weken

Het begint serieus af te korten. Binnen veertien dagen zijn we nu aan het rijden naar Kiel in Duitsland. Ondertussen zijn de routes gepland, de eerste dingen al ingepakt, medicatie gekocht,gemaild met de Hollander van de camping om te vragen hoe en wat met vissen. Ik heb Cis ondertussen al duidelijk gemaakt dat Noorwegen qua voeding helemaal anders is dan hier. Dingen die daar belangrijk zijn (vis,diepvriesgroenten), hier veel minder zijn. De dingen die hier dan belngrijk zijn (vers brood,verse groenten) zijn ginder dan zeer weinig te krijgen. het heeft natuurlijk ook te maken met de bereikbaarheid. Diep in de fjorden is alles veel moeilijker aan te voeren. En wij zitten diep in de fjorden :) Op het werk zijn de laatste afspraken lopende, alles wordt afgesloten, overgegeven aan collegas. En Cis heeft beloofd deze keer niet te stoppen met werken enkele uren voor we vertrekken met 800 km voor de boeg. Zo was dat namelijk vorig jaar het geval. Ik kan in ieder geval gerust vertrekken, geopereerd word ik waarschijnlijk niet meer dit jaar.

Maandag, 3 juli 2006

Nog efkes en nog wel wa te doen

Nog drie volle dagen en we zijn weg. Cis is op het werk alle dingen nog aan het regelen, wat serieus tegenvalt, want er loopt vanalles mis. Slecht jaar heeft m al gehad. Hopelijk kan m wat gerust vertrekken. Ik bereid me er al op voor da zn gsmke toch zal werken nu en dan. Ik kan heel gerust uitbollen. Morgen nog een vergadering en dan heb ik gedaan. Kan ik beginnen met inpakken. De poetsvrouw komt nu vrijdag ipv donderdag zodat zij alles kan proper maken en Chris een beetje fatsoenlijk haar intrek kan nemen. De routes zijn uitgestippeld, de Noorse kronen besteld tegen dinsdag as, Autopapieren in orde(tegenwoordig moogde met een firmawagen niet zomaar meer naar het buitenland zonder verklaring), gsmen op wereldontvangst gezet, telenet in orde om mail te ontvangen, woensdag as gaat de auto nog binnen in de garage voor onderhoud, Cis zn tennispartner heeft een carwash, dus zal den auto nog wel gewassen worden zekers :). Ik heb nog een tijdje in den hof gewerkt en met da droog weer blijft dat goed weg. Cis moet de afwerking maar doen. Allee, de belangrijkste dingen zijn geregeld. Precies ene hele volksverhuizing, maar tzijn tenslotte drie weken met de auto. Nu, Noorwegen is een van de meest ontwikkelde landen ter wereld. Gezondheidszorg staat er op een zeer hoog nivo. Dus we zullen goed verzorgd worden als er iets gebeurt. Vrijdagmorgen zoeken we rond zeven uur of zelfs nog iets vroeger te vertrekken. We mogen niet riskeren, want als we te laat zijn is de boot weg en kunnen we terug naar huis komen :) Weg is weg. Allee, tot later. En ja Ini, gij zijt altijd de enigste die commentaar geeft.

Dinsdag, 4 juli 2006

Ik heb verlof

Allee, tis zover. Mijnen laatste werkdag zit erop. Wel een hectische met een vergadering en als klap op de vuurpijl, nog een opname op de PAAZ. Maar ze is binnengegaan, dus da is gelukt. Ik was van plan om 14 u te stoppen, maar het zijn er al bij al twee meer geworden. Ik heb vanuit de auto gebeld naar Sacha om hem af zijn scherm te halen en te zeggen dattem met geld moest klaarstaan voor de deur, want dat de bank bijna dicht was en ik moest mijn bestelde Noorse Kronen afhalen. Was wel effe ambetant want ik ben daar geen klant, alleen de Sacha.Maar ze zeiden niks, buiten da ze vroegen of Sacha op kamp ging :) Vandaaruit recht naar den opvang om de Senne op te pikken en naar huis. Mijn wasmachien en droogkast draaien volle toeren, alles wordt direct uitgewassen, gedroogd en gestreken, om geen berg te hebben op het einde van de rit. Cis is van de Ardennen en Hasselt teruggekomen. Rond tien na zeven was hij er en iets na half acht is hij weer vertrokken om te gaan tennissen tot tien uur. Daarna nog wa pinten pakken en tzal weer laat zijn. Hebde al es nen vent :) Mijnen dag sluit zich af met een laatste mand strijk. Nog twee te gaan.

Donderdag, 6 juli 2006

nog enen dag

Awel, tis den laatste dag. tzal een vermoeiende dag worden, na een bijna slapeloze nacht. Het begon met de kat die met een andere kat aan het vechten was. Het was leven op dood, want de ene kat smeet gewoon de andere tegen het raam. Er lagen heelder plukken haar en vocht dat geen bloed bleek te zijn :) We hebben de Gust erop af gestuurd en ze vlogen uiteen. Sacha met ene pillicht den hof afgespeurd naar Woezie, maar niks. Smorgesn was ze er zonder verwondingen, dus ze zal gewonnen hebben :) Om drie uur snachts ging Cis zn gsm. Godverdomme. Cis naar beneden, natuurlijk just gedaan, maar twas wel den Duitse mecanicien van een of ander attractie die kapot was. Leuk was anders. Om zeven uur op, de Senne uit bed om naar zn sportkamp te gaan. Dik tegen zn zin want hij is al twee keer gebeten door een kwal en nu wil hij niet meer in het water en het is een heel kamp surfen en bodyboard :) Die zal morgen in den auto goed slapen, want die is doodop. Allee, tot hiertoe mn non nieuws. Ik zal in ieder geval veiliger zijn dan jullie als Korea zn raketten stuurt. Noorwegen heeft geen leger en dus ook geen reden om aan te vallen, en we liggen niet in de juiste lijn. :):)

Zaterdag, 8 juli 2006

hey vanuit noorwegen

amai,da hadde niet gedacht he,zo snel. we zijn heel just de noorse gren overgestoke en gestopt om iets te drinkn.staat hier wel een kast met gratis internet zekers. tis querty,dus sorry voor de fouten. de boot was super.schitterend eten,te vergelijke met bufetten in turkije. we zijn niet ziek geweest,maar ik heb wel drie pillekes gepakt. de anderen elk eentje. e voeen preciesop ee meertje,niks ect van de zee te voelen. zweden is zo een beetje te vergelijken methetzwarte woud. heel dun bevolkt en massas groen en heuvels. allee, ik gaveder mijne cola opdrinken. hier is de sacha.... hallo beste lezers, het rijden ging nog snel over, ma warm in dien auto! een klein kamertje me 2 dubbelbedden, eten viel mee ma ze adde geen frieten!!!! niks gevoeld van de boottocht, je zat prcs in ee gebouw. Volgende morgen, goe geslapen ma tog nog moe. Tis tot nu toe nog goe meegevallen, ma os mama en papa soms tog we wat zagerig! kga stoppen nu want we gaan vertrekke denk ik. Eerst moet ons mama nog controloren wa dak geschreven heb. Kusjs SACHA zw

Woensdag, 12 juli 2006

eerst nieuws uit noorwegen

Zaterdag 8 juli 2006 We ger aken enkel op internet als we een kaart kopen voor 20 euro. Da’s wa veel, vandaar da we nen dagboek bijhouden die we dan bij gelegenheid eens op’t net kunnen gooien. We zijn rond 17 u gearriveerd in Skeikampen, een skidorp in the middle of nowhere. Er zijn twee hotels en daar zitten toch enkele bussen vol toeristen. Verder staan hier veel Noorse hutten waarvan er toch verschillende verhuurd zijn. Er is een winkel en een pizzeria/cafe. Bedoeling was om de eerste avond maar ne pizza te gaan halen, maar toen we de prijzen zagen (min 20 €/stuk) waren we even snel weer buiten. Dan maar langs de winkel, enkele dorpen verder. Daar kregen we de tweede aangename verrassing J Een fles cola : 2.10 euro Één ei : 10 frank ! Eén liter melk : bijna 60 frank ! 5 bananen : 3 euro ofwel 120 frank 1 fles plat water, de goedkoopste : 0.80 euro 100 gr. Leverworst : 2 euro, of 80 frank 1.5 kg aardappelen : 4.5 euro ofwel 180 frank We zullen dus goed moeten zien wat we eten J We zijn die dag al maar begonnen met diepvrieslasagne. Alles uit diepvries is hier veel goedkoper dan vers. Na het eten nog effe lezen, alles verder uitgepakt. Het huisje heeft 2 slaapkamers, ééntje met dubbel bed en eentje met twee éénpersoonsbedden. Cis content dat we terug bij elkaar in bed liggen. Ikke ook trouwens. Nadeel was wel dat het een bed met twee verschillende matrassen is, dan ligde ni echt tegen elkaar, terwijl wij normaal in een 1.40 m breed bed slapen da ge bijna niet meer vindt. Enfin, we zullen elkaar wel tegenkomen J Verder is er een mini keukentje met twee kookplaten, ijskast met diepvriesladetje, microgolfoven en een minimum aan kookgerei. De badkamer is basic met douche, toilet en lavabo. Aansluitend een eigen sauna. De living is heel gezellig met een driezit en twee eenzitten, een tafel voor 4 en TV. TV waar je de Noorse ondertiteling hebt, maar doordat de kids al genoeg engels kunnen is dit ook geen probleem voor hen. Buiten hebben we een aanbouw met plaats voor skistokken, schoenen etc. Deze huisjes zijn allemaal vrij nieuw. Alles is proper en lakens, handdoeken zijn ook voorzien. Om 24 u kropen we in bed en toen was het nog altijd licht!!!!!! Waarschijnlijk nog een uitloper van het noorderlicht. Zondag 9 juli ’06 Vandaag uitgeslapen en om 12 u vertrokken voor een wandeling van een 8 tal km rond de berg hier. De wandeling begon goed, langs zomerboerderijen, mooie meren en mooie uitzichten. We kwamen twee wandelaars tegen , voor de rest waren we de enigen op stap. Na een tijdje bleek dat we verkeerd vertrokken waren en bezig waren aan de lange rondwandeling ipv de korte. Ok. We deden er dan maar 5 km bij, in het totaal 13. De moeilijkheidsgraad was gemiddeld. Halverwege de wandeling kruisten we een andere wandeling die ipv rond de berg, over de berg gaat. Resultaat : veel meer klimwerk en nog een paar km meer. Cis had duidelijk heel graag over de berg gegaan ipv errond. Mannelijke nood aan bewijs zekers: ) Alhoewel hij bezorgd was om mij, wou ik m dit plezier wel geven : weer verandering van route dus. Met een veel sterker stijgingspercentage en van 1046 m naar 1150 , ging het mij toch heel vlot af. Pas bij de afdaling is de miserie begonnen. Het was een heel steile afdaling, wel 300 m dalen op 1 km, deels over de skipiste. Eigenlijk niet te doen. Voetje voor voetje, maar we zijn heelhuids beneden gekomen. Morgen gaan we misschien een wandelstok voor mij kopen, want ik heb wel wat last van evenwichtsstoornissen en langs ravijnen is da niet altijd zo aangenaam ;) Om 18 u kwamen we aangestrompeld, waar we tot de ontdekking kwamen dat de winkel op zondag maar tot 16 u open is ipv tot 21 u. Geen eten dus J Zelfs het brood was op. De kinderen hebben de overschot van de lasagne opgegeten, Cis knackebrood omdat hij niet meer kon wachten op mijn gebakken aardappelen met een ei. Hoogstaande kwaliteit dus J We zijn effe gaan horen in het hotel wat het eten daar kost. Het buffet kost 40 euro pp. Beetje veel J Het werden dus die petatten met ei J Na het eten is Sacha in de sauna geweest. Senne heeft er effe bijgezeten, maar na 5 minuten was hij al terug. Sacha heeft goed gezweet en daarna zn koud doucheke gepakt. Benieuwd hoe stijf we morgen zijn na onze tocht van een 15 km die er oorspronkelijk 8 was. Als we morgen verstijfd zijn gaan we misschien naar Lillehammer. Anders doen we er nog een wandeling bij. Voor shoppers is Noorwegen niet het ideale land. Het kost stukken van mensen, maar bovenal is hier heel weinig te koop. Voor de dichtstbijzijnde winkel moet je 18 km rijden. Je hebt dan een kleine spar. Allee, jullie zijn weeral op de hoogte, hangt er van af wanneer ik dit op het net kan zetten, maar zoveel geld geven we er niet voor. In het slechtste geval duurt het tot volgende week zondag. Maandag 10 juli ’06 Vandaag was het regenachtig weer, niet al te warm, en zijn we naar Lillehammer gereden. Eerst door de shoppingstraat waar we die Nordic walkingsticks gekocht hebben. Na wat flaneren en een superduur belegd broodje, zijn we doorgereden naar het Olympic center van 1994. Toen zijn daar de olympische spelen georganiseerd en nu komt de wereldkampioen skischansspringen er nog oefenen. Bezoekers kunnen met de kabellift naar boven en daar de toren bezoeken. Onze drie mannen hebben dat gedaan en waren zeer onder de indruk. Toen we er waren was een jong gastje aan het oefenen. (op matten die ze nat maken) Ondertussen was het koude, natte weer omgeslagen in heel warm weer. Tshirt, trui en KWay werden gewoon een Tshirtje. En dan was het nog puffen. Nadat we thuis waren zijn we ondanks mijn pijnlijke spieren toch nog vertrokken voor een wandelingetje, naar de plaatselijke watervallen. Deze vijf km hebben we nog kunnen doen, maar toen was de fun er af voor mij. Cis heeft weer keiveel foto’s getrokken. ’s Avonds nog wat kaarten, de kids in bed en een beetje later wij ook. Ondertussen was het al wel twaalf uur voorbij. Het is hier perfect mogelijk om in de heel late namiddag nog aan een wandeling te beginnen. Het is licht tot middernacht, dus verloren lopen is niet gevaarlijk. Dinsdag 11 juli Omdat we gisteren maar een klein wandelingeske gedaan hebben, gingen we vandaag weer een grotere doen. Het was een grijze, maar droge voormiddag. Om kwart voor 12 , toen we vertrokken, begonnen de eerste druppels te vallen. Het bleef bij enkele druppels, daarom zijn we maar verder gegaan. Een wandeling van 10 km moest vandaag wel lukken. En we hebben het geweten. Een kwartier na ons vertrek is het beginnen regenen en het is niet gestopt tot we bijna terug aan de auto waren. Dus drie en een half uur in bijna gietende, wel fijne regen, maar toch. Halverwege was mijn broek nat tot aan de knieën. Mijnen aldi-jas bleek duidelijk niet regenbestendig en ik was dan ook nat tot op mn beha. Echt!!!!! Cis was nog de droogste. Ook wel tot op zn T-shirt, maar verder viel dat goed mee. Of anders heeft die niet veel geklaagd, da kan ook J Senne zijn botten waren goe nat en Sacha zijn botten waren waterbotten. Het water liep er letterlijk uit. We hebben wel moeten ploeteren door moeras, slijk, beekjes,bos, weide… Alles was zompig en zompig en zompig en zompig. Sacha is nog altijd heel happy hier. Voor hem een veel leukere vakantie dan zonnen in Turkije of Frankrijk; Hij is het wandelen duidelijk nog niet beu. Senne zit hier naast mij en die vindt de vakantie leuk zegtem, maar Turkije is leuker zegtem. Hij is wat meer op luxe gesteld J Ondertussen draait onze sauna dubbele uren, want die is nu onze botten en kleren aan het drogen. Ge voelt de warmte tot hier in de living. Cis heeft daarjuist alle foto’s in mappen gezet en het zijn er al 150. Goe getrokken he J En de mooiste delen van Noorwegen moeten nog komen. Deze avond zijn Cis en ikke effe naar Lillehammer gereden om een echt regenbestendig regenvestje te kopen. Het mag dan wel warm zijn in de dalen, maar ons huisje staat op 800 m boven de zeespiegel en als we gaan wandelen zitten we gemakkelijk boven de 1000 m. Een stuk frisser dus. Ondertussen wordt het hier wat drukker. Er zijn weer verschillende Hollanders aangekomen en enen Belg. Den eerste Belg die we zien in Noorwegen zit hier! Allee, ik zen der mee weg. Sacha zit te kijken op mtv en we zullen m er es afhalen want Senne zit te wachten om Yahtzee te spelen. En de Cis wil straks ok weeral spelen J Tot later hee… Woensdag 12 juli De natte schoenen en kleren hebben we gisterenavond in de sauna gestoken. Een uur of drie heeft die opgestaan J Deze morgen waren ze nog niet droog en heb ik er de haardroger opgezet. We hoorden van ons Ini en helle moe dat het daar warm is. Hier niet. Het weer is hier zo wisselvallig dat dat echt per minuut kan omslaan van koud en regen naar warm en zonnig. Ze schrijven het in alle boekskes dat ge verschillende kleren moet meenemen en wij hebben tot onzer scha en schande geleerd dat dat hier nodig is. Wij weten niet juist hoeveel graden het in het dal is en in Oslo is het naar tschijnt warm. Maar hier, op 800 meter hoogte is het smorgens en savonds maar een graad of tien. (volgens de buitenthermometer, maar ik denk dat die niet klopt. Met een dikkere trui en KWay is het warm genoeg. Maar we hebben de zon eerlijk gezegd nog niet gemist. Als het droog blijft is het ideaal wandelweer Vandaag zijn we terug vertrokken voor een wandeling van een zestal km. Ondertussen hebben we er al 37 in de benen. Niet slecht voor een gehandicapte en nen biefstukkeneter he ;) Met die biefstukkeneter gaat het goed. De Steve heeft nog niet gebeld. Das goe, maar langs den andere kant zegt hij dat ze m toch ni zo hard missen en nodig hebben J Ook mannelijke trots zekersJ Hij zit hier nu ‘negerinnetetten ‘ te eten. Hij heeft zichzelf drie waken zonder alcohol gegeven, maar nu eet m de hele tijd andere dingen. Hoe kan da nu zegtem, mijnen buik gaat hier ni weg. JJ We zijn onze boeken vergeten en alhoewel we zo goed als geen tijd hebben, heeft m dan toch maar een Engels boek gekocht; Nergens waren die te vinden. Maar we hebben ontdekt dat Noren winkelen in ‘shoppingcentra’.Rond de stad is er altijd wel een shopplaats a la Wijnegem. Met een plaatselijke supermarkt. Daar zijn we gisterenavond met zn tweetjes geweest om voor mij een ander KWay te kopen. De kids zijn toen met hun game boy alleen thuis gebleven. In die shopplaats zie je duidelijk dat Noren zeker niet minder mogelijkheden hebben. Volgens mij staan ze zelfs iets verder dan in België. Je zit hier in de bergen, met wa boeren en een koe, en toch heb je in dat godvergeten gat internet, kabeltv op duizend meter hoogte. Hier wordt gebouwd, enorm. De chalets rijzen hier uit de grond. Je betaalt toch al rap een miljoen of zes voor een chalet met twee slaapkamers, hoog gelegen dan. Binnen tien jaar is dit een populair , misschien wel mondain ski oord. Het is nu stillekesaan beginnen regenen. Cis was van plan de berg(fjell) met een paard te doen. Dan gaat een instructeur mee en kan je fjellwandelingen doen, ook voor beginners. Maar hij twijfelt. Hij ziet het ni echt zitten om met een instructeur alleen de bergen in te trekken. Waarschijnlijk zal da dus niet doorgaan. Morgen gaan we de ‘Peer Gynt Vegen ‘ doen. Dat is een tolweg die praktisch naast het Gudbrandsdal loopt, maar dan over de bergen. We zijn van plan om dan ineens de omliggende dorpen te bezoeken. Hopelijk verkopen ze daar geen typisch Noorse truien. L Vrijdag rijden we naar nordseter , naast de skischans van Lillehammer om daar een wandeling van een 16 km te doen. Als het weer te doen is tenminste. Zaterdag vertrekken we naar de Nordfjord. De andere kant maar ongeveer dezelfde hoogte. Dan zitten we in het hooggebergte met de adembenemende zichten. Van wandelen zal er dan niet zo veel sprake meer zijn. Te moeilijk. Dan worden het meer bergpassen doen en met de auto op de boot om de fjorden over te steken, watervallen bezichtigen, vissen op het fjord…. Het kan zijn dat je ons voorlopig weer een tijdje niet hoort. We hebben nu in het hotel hier kunnen regelen dat we geen kaart van 159 NOK moeten kopen maar voor 2.5 euro een kwartier op hunnen computer mogen om de memory stick waar Cis alles in opgeslagen heeft, om te zetten op de blog. Willen jullie mij per sms op de hoogte houden wanneer geweten is of die ouat die meisjes vermoordt heeft of niet en hoe het met Korea staat? We kunnen heel veel Noors lezen, dat is gemakkelijk, maar een gazet is nog iets anders J Met mij gaat het verder heel goed. Van niks last en het tempo van wandelen is al goed opgedreven. In het begin deden we het dubbele van de opgegeven tijd, nu nog maar een vierde erbij. Met de kids is ok alles in orde. Die zitten weer te gameboyen. Cis ligt hier bijna te maffen. Met hem is het heel goed zegtem. Meer zegtem ni, hij slaapt al verder.(alhoewel hij pas om 10.10 u is opgestaan. Allee, nu zennek echt weg!!! Tamara, moeste dit lezen, de groeten in de Tarwestraat en zorg voor uzelf he!!! Tot één dezer!!!

Zaterdag, 15 juli 2006

laatste dagen in seikampen

Donderdag den dertiende zekers? Ik vergeet hier stillekesaan de datums. Vandaag een minder fysieke dag, dus gingen we een uitstap met de auto doen. ’s Morgens rond tien uur vertrokken om een tolweg te doen, de Peer Gyntvegen waar ik het gisteren al over had. Over de bergen, wat hier zowat te vergelijken valt met een toendrabegroeiing. Kilometers en kilometers toendra met hier en daar een meer. Cis zag een supergrote vogel waar hij nog lang van onder den indruk was. Verder doet hij niks anders dan zagen over elanden. Elanden die hij nog altijd niet gezien heeft en hij gaat dan ook zijn geld terugvragen op het reisburo J Ik heb gezegd dattem van mij wel een pluchen elandje krijgt J Op onze wandelingen doetem dan ok niks anders dan zeggen dat die elanden der ni zijn, maar da ze gekweekt worden tegen het jachtseizoen. J Enfin, hij wordt regelmatig gepest met zn beesten J Enfin, die dag op die tolweg heeft hij dan ook geen rendier gezien. Er is trouwens ene verschil tussen een rendier en een eland , wisten wij ni. De tolweg hebben we verlaten en we zijn via het Gudbrandsdal teruggekomen. Kleine dorpjes die aan de grote rivier liggen, waar het water trouwens zo helder is dat je gewoon de bodem ziet. Onderweg passeerden we Hunderfossen pretpark. We wilden wel eens gaan zien, maar 35 euro vonden we toch wel iet te veel voor enen man. Verder door dan, via kleine dorpjes terug omhoog tot boven op ‘onze’ berg. Eten gemaakt (spaghetti voor de kids en (weeral) gebakken petatten met tomaat en vissticks voor ons).We zijn in ieder geval zuinig geweest qua voeding. Nu, als ge gaat wandelen zitte de hele tijd in the middle of nowhere, geen cafetaria, geen konditerei, stube J Tis dus elke dag bookes meenemen. Cis maakt die trouw elke morgen. ‘s Avonds na het eten zijn we nog een klein wandelingeske van een goeie drie km gaan doen. Van ons boekske hebben we er toch meer dan den helft afgewerkt. Daarna de Senne in bed en Sacha zijn trouwe MTV gezien. Cis nog een saunake gepakt en het deed m goe zeitem. Vrijdag de veertiende? Deze morgen weer vroeg uit onze nest om de maxi wandeling van 16 km te doen in de buurt van Lillehammer. Vol goede moed begonnen we er aan. Maar op een tiental kilometer was van mijn goede moed niet veel meer over. Er waren al zoveel stijgingen geweest en bleek dat op het profiel dat bij het plan was, veel minder stijgingen opstonden. Enfin, voor mij was het een ramp. De wandeling was mooi. Volgens de Cis prachtig. Maar da prachtigs was voor mij daarna alleen maar verstand op nul en doordoen. Rond de twaalf kilometer was duidelijk dat da hoogteprofiel totaal niet klopte en wij nog de hele tijd heuvel op en heuvel af zouden moeten doen. Ik zag het echt ni meer zitten, heb de Cis zn oren van zijnen kop gezaagd over die (lieflijke) heuvels grrr. Maar zoals hij is, is hij de hele tijd kalm gebleven, heeft naar mn gezaag geluisterd en is optimistisch gebleven. En hij droeg dan zelfs de rugzak nog. Sacha had van niks last, die deed gewoon door en Senne zaagde dattem dorst had, maar verder stapte die ok door. We passeerden een beekje zodat we onze drinkebus terug konden vullen. In Noorwegen is alle stromend water drinkbaar. Enfin, om zeven uur ’s avonds zijn we er geraakt. Ikke met een uitgeput lijf, mankende benen en geen al te hoge moraal. Nu bleek dat Cis ok wel last had van zijnen rug, maar me der ni mee lastig wou vallen denkek. Ti sok ni niks acht uur een rugzak sleuren. De laatste dag en ok zo’n serieuze inspanning , da gaf ons toch wel het recht om iet te gaan eten vonden we. We hadden op voorhand in Lillehammer een restaurantje uitgekozen. Wa denkte? Gesloten !!! Effe verder maar ni te ver J kwamen we een pizzeria tegen. Dan was het da maar. Een gezellige pizzeria, vooral gericht op de plaatselijke bevolking. Enorme pizzas hadden ze daar. Wij hebben het bij een gewone drie kazen pizza gehouden. Senne kreeg zelfs twee kindermenus voor de prijs van één omdat ze een verkeerde bestelling gedaan hadden. En hij heeft ze alletwee opgegeten. Terug naar ons huisje, onderweg nog eens tanken en ons water en cola flessen omruilen. Ook plastic recycleren ze hier. Thuis nog wa inpakken en denken aan elle. Ik krijg trouwens regelmatig smskes of telefoons van Belgie. Chris om te vragen waar de mixer ligt J, en da den hond al verschillende keren overgegeven heeft, van Smegg over teen of tander, van het Serruys denkik 555111 is da ni van tserruys Tamara? Enfin, kheb ni opgepakt, van helle moe over hoe het hier is, van Stefaan van plopsaland, van ene of andere over de Cis zn ouw autos op ‘t werk, en dan de vele telefoons van de Cis zn werk die we op enkele uitzonderingen na nie oppakken. Filip Loos, tis al twee keer gezegd ,ni meer bellen, we zitten in Noorwegen!! Helle Tin over de Niels zn vakantiejob in Plopsaland en over het goeie weer ginder. Ge ziet het, we horen heel veel van ginder. Allee, we gaan onze weg voor morgen uitstippelen. We rijden naar onze volgende bestemming : een camping overgenomen door een Hollands gezin dat emigreerde naar Noorwegen. Je ziet hier trouwens veel Hollanders. Maar niet de types zoals in Spanje en Turkije. Toeristen zijn hier heel erg op zichzelf en heel rustig. Tot later, als we nog es op het net kunnen…

Zaterdag, 15 juli 2006

foto's

Zondag, 16 juli 2006

Vanuit Tafjord, jaja, aan de fjorden

Hallo, Sommigen heb ik al gehoord omdat ik eventjes op msn geweest ben. Zaterdagmorgen zijn we in Skeikampen vertrokken, alles achterlatend in wanorde want kuisen moesten we ni zelf doen. Hahaha!! Gelle wel !!! We hebben een goeie rit gemaakt. Onderweg gestop in Dombas, een echt toeristenplaatsje. Da was een cultuurshock na een week in the middle of nowhere. En dan.... Toen kwam de Trollstigen. Letterlijk de trollenweg. Als ge fotos van Noorwegen ziet waar eenechte gerellige bergweg op staat, is m dat. Hij staat bij de tien beste toestanden op de wereld gelovek. In ieder geval, hij is fantastisch mooi. Ik heb wel wat passen gedaan in Oostenrijk, maar die kunnen er ni aan tippen zenne. Echt adembenemend. Cis zat de hele tijd waaaw te zeggen, en alsem kon, stopte hij. We hebben er veel fotos van. De cis zal der wel es ene bij zetten. (Ik kan da ni) Over die weg hebben we wel effe gedaan. Maar op 14 km na, waren we er dan toch. Vanaf die weg nog een paar tunnels, ene van 5 km zat er bij. En dan waren we er. Weer in the middle of nowhere :) Een dorpke, waar de fjord stopt in de bergen. Watervallen, sneeuw, ge hebt hier alles. Samen met ene paar honderd man die hier wonen :) Ons appartement ligt in het tussenverdiep, zo met raampjes juist boven de grond. De eigenaars wonen gewoon boven, in hun ruimtes. We hebben 2 slaapkamers, living, badkamer. Keuken delen we met de eigenaars. Denk nu ni dat we in een typisch Noors gezin leven. Het zijn geemigreerde Hollanders ;) Zij wonen hier sinds twee jaar en hebben een campng overgenomen. Enfin, we zitten hier goed. Rustig en goed ingericht(allemaal nieuw want dit hebben ze pas vandewinter ingericht) We zijn op tijd in onze nest gedoken en hebben heel lang geslapen, in een goei bed !!!! Zondag den zestiende???? Ik weet de datums ni meer, zelfs over de dagen moet ik nadenken. Vandaag ben ik pas rond 11 uur uit mn bed gekomen. Zalig geslapen. We zijn te voet door het dorp naar de winkel gegaan en om een uur hebben we gegeten. We gingen er es een rustige dag van maken en we zijn naar het plaatselijk verwarmd openluchtzwembad geweest. Nu zennek weg want we moeten gaan vissen!!! tot later

Maandag, 17 juli 2006

nog foto's

maandag visdag

vandaag beetje regenachtig weer gehad en maar gaan vissen. De Senne liet al rap de haak en lepel vastzitten in het wier. Haak, draad en lepel weg. Het was de lancee van de camping en omdat Sacha zo graag wou verderdoen, hebben we in de plaatselijke winkel waar ze alles hebben, van maandverband tot visstok dus, er ene gekocht. Eigenlijk is er gevist tot een uur of vijf. Daarna zijn we nog karbonadekakker (hamburgers) gaan kopen en hebben we gekookt in de keuken van de Hollanders hier. Die der trouwens nooit zijn, en werken van 6.30 tot 23.00 u.Wat Cis der nog eens van overtuigd dattem zo graag voor zichzelf zou beginnen. Hij zou dat zeker niet minder kunnen zegtem, eerder beter. Tis wel keihard werken, maar dan zijde voor uzelf bezig zei hij. Maar daar zijn wij just ni ondernemend genoeg voor. Mensen die graag in het Noorden willen wonen, moeten nu verhuizen. Noorwegen is wegens zn aardolie schatrijk. Mensen hier hebben allemaal redelijk grote huizen, twee autos en een buitenverblijf. Er is hier werk met hopen. Als emigrant heb je hier binnen de drie maanden werk naar tschijnt. En als ondernemer is het hier veel makkelijker. Je hebt zo goed als geen vergunningen nodig en heel veel kan. Het is een heel gunstig ondernemingsklimaat.Alles kost veel meer dan in Belgie maar relatief gezien zijn de lonen nog hoger. Wie zich geroepen voelt..... Cis hou ik voorlopig in Oostduinkerke :) Na het eten hebben we gekaart. Ieder mag om beurt 's avonds ene spelleke kiezen. Vandaag was het de beurt aan de Senne die koos voor kaarten. Wat we dus gedaan hebben en Cis heeft, tot grote frustratie van Sacha' gewonnen. Sacha is hier trouwens nog altijd in de wolken. Drie weken met zijnen papa, tis fantastisch voor hem, soms op het idolate af. Ik heb al gezegd tegen de Cis dattem er van moet genieten want 14,5 jaar, da kan van vandaag op morgen gedaan zijn. Dan is m een ouwe zak :) Morgen rijden we naar de Geiranger, een bergpas die de moeite moet zijn. We hadden gedacht eens een fjordcruise te doen, maar 1000 NOK voor een paar uur, da was wa veel. 1000 NOK is trouwens 130 euro. Het wordt dus de Geiranger, met hopelijk als het weer te doen is, ook de Dalsnibba. (Ook een bergpas met waterval en de bekende Preikestolen. Dat is de loodrechte rotswand waar je bovenop kan staan. Bekend van de fotos. Enfin, als het weer te doen is. Voor overmorgen hebben we het stuwmeer met waterkrachtcentrale op de planning staan. Cis is er erg in geinteresseerd. In debuurt hebben we nog een wandeling van een uur of vijf. Als het weer te doen is, pakken we die er ok nog bij. Het is hier trouwens niet ongevaarlijk.Een van de bergen is heel onstabiel . Verschillende miljoenen kube steen zouden nar beneden komen. In 1934 is dit ook al gebeurd en heeft dan zo'n vloedgolf meegebracht, dat het hele dorp weg was en daarbij 40 doden gevallen zijn. De huidige instabiele berg hebben ze volgezet met sensoren die in verbinding staan met een of ander geologencentrum die de minste verschuivingen in de gaten houden. Als zij vermoeden dat er een verschuiving zal voordoen, treedt er een alarm in werking en alle bewoners weten dan wat te doen. Ze worden hier door de gemeente in begeleid. Deze twee dagen hebben wij al twee keer rotsen naar beneden weten komen. Het waren er wel van een andere berg, maar tgeeft een serieus gedonder. En Bert, vikingen hebben we niet gezien. Tot groot verdriet van de Cis ook geen elanden. Maar hij heeft al twee keer een enorme vogel gezien. Naar zijn zeggen een adelaar en nog iets, kweet het ni meer. En mama, nee, ik overdrijf niet. Cis verzorgt mij heel goed. Dus ge moet ni ongerust zijn. Sacha en Senne zijn hier van het vele wandelen trouwens al afgevallen. Alleen Cis en ikke niet :) Allee, kga der mee stoppen want de Cis vraagt of ik mn levensverhaal aan het vertellen zen. Hij kan me ni missen :) Saluuu en tot een dezer ( nu kunnen we nog op internet) O ja, voor den oudste : Ze hebben niks gevangen.

Dinsdag, 18 juli 2006

de tweede week

Amai, wat gaat den tijd vooruit. Bij een andere vakantie zouden we al aan het terugkomen zijn, maar daar heb ik nu nog in lang geen zin in. Bert, we hebben hier goe gelachen met die viking :) Tamara, er staat hier geen post it dus het zal ni gelukt zijn. Maar ik heb wel je sms ontvangen. Goe zenne dat het zo kalm is. Ze hadden ook beloofd van braaf te zijn he :) Vandaag zijn Sacha en Senne om zeven uur Cis komen wakker maken om te gaan vissen. Rond half tien waren ze terug.. zonder vis. Om tien uur zijn we met stralend weer vertrokken voor een grote rondrit. We hebben de beroemde Geiranger gedaan. Ge wet wel da fjord met de grote boten op, van op alle postkaarten. Hij was mooi en de bergpas ook. Maar aan de trollstigen kan m niet tippen. Vlak aansluitend, verder op onze route hebben we de dalsnibba gedaan. Een pas die snel stijgt tot 1500 m en daar heb je een fantastisch uitzicht over de hele streek en ook over de Geiranger. Daar was natuurlijk ook een kiosk, en in Noorwegen zijn de winkeltjes aan atracties goedkoper dan gewoon in een dorp of stad. Just andersom dan in Belgie. Enfin, ge kunt het misschien al raden : het is dus gebeurd : Cis heeft zijn Noorse trui gekocht. Echte wol, gevoeierd en echt Noors. Hij dient om in de winter in Coo te werken zegtem. Waarschijnlijk voor neffe zijnen biefstuk te leggen :) Die Dalsnibba was heel mooi, de weg was zelfs niet verhard en met veel kiezelsteentjes en afgronden. Spannend dus :) We zijn daarna verder gereden naar Stryn, een toeristisch dorp, waar we iet klein gegeten hebben en gedronken. Dan verder gereden tot in Stranda waar we weer de veerboot hebben genomen..Al bij al hebben we weer kei mooie dingen gezien,op den duur is het precies al normaal. Ik wil niet lyrisch doen, maar het is hier echt prachtig. Het schoonste land dak al gezien heb. Het water daar zie je gewoon door, de bergen zijn fenomenaal, het is overal kei proper. Nergens zie je nog maar een papiertje. Er wordt zorg gedragen voor de natuur. Als een Noor in Belgie zou komen, hij zou er mottig worden denk ik. De veerboot hebben we vandaag twee keer genomen. Op een kwartiertje ben je over en 12 euro armer :) Maar je moet m nemen, anders geraak je niet aan de andere kant. En het is ook weer een belevenis. Cis begon al direct te leuteren over de veiligheid die niet goed was, een pin die los zat en da ze te nonchalant waren.... zucht. Maar hij was ook zo lief.. Ini, hoor... :) Op één van onze CD's staan ene paar liekes van Marco Borsato. Het liedje 'ZIJ' is speciaal geschreven voor mij. Hij heeft dat een paar jaar geleden aan zijnen vriend Marco gevraagd om da te schrijven voor hem, over mij. So be it :) Dus ik ben de zon en de maan :) Andre Hazes staat er ook bij, maar da was ni toepasselijk genoeg denkek. Roma&ntische taferelen in den auto. 's Avonds eten gemaakt. Weer karbonadekakker :) Morgen zijn het seibiff med lok. Vrij vertaald is da visfilet met ajuin en look. Klinkt slecht maar het is best te eten. Daarna nog een spelletje rummicub met de kids waarbij Senne afzag bij Sacha en het biet wou toegeven. Spelleke gedaan :) Tot een dezer. Ik ga met mijnen vent de fotos opladen.

foto's trip naar geiranger en dalsnibba

Woensdag, 19 juli 2006

Vandaag weer schitterend weer. Niet te vergelijken met de 35 graden van bij jullie, maar tis hier gewoon rustig, normaal lenteweer. Overdag in Tshirt en savonds met een lichte trui aan. We zijn pas tegen elf uur opgestaan. Nog eens uitgeslapen :) Deze namiddag zijn we een wandeling gaan doen. Maar ze was zwaar, over rotsen waarbij je moest zien hoe het pad verderging. Nu, veel mensen deden die tocht, dus tzal wel aan mij gelegen hebben. Ik had trouwens mijn eerste niet zo schitterende dag. Het ging me allemaal ni zo goed af. We zijn dan ook halverwege terug gedraaid en daarna zijn we het waterkrachtmuseum gaan bezoeken. Interessant voor de Cis. Ik begreep er ni zo veel van, ik zag alleen een groot meer :) . Tegen zes uur waren we terug , na het eten inpakken en morgenvroeg wegwezen naar ons meest luxueuze huisje. ( met afwasmachine ) ik zie er naar uit. Hier is het mooi, echt voor sightseeieng te doen, maar veel fysieke activiteitegaan me hier niet af, omda ge direct in het hooggebergte zit. De volgende week staat op de planning : vissen, paardrijden, flam trein(steilste trein ter wereld), wandelen op de hardangervidda(grootste nationaal park ter wereld met toendrabegroeing) Allee, als we da al gedaan hebben zal het al goe zijn :) Volgende week is de kans dat ik op het internet kan, vrij klein. Ik hou mijn blog in word bij en als de kans er is zwier ik m hierop. Anders zulde pas eind volgende week kunnen volgen. Tamara, nog een goeie week en ik zen terug. :) Geniet er dus nog maar effe van. En het nieuws heb ik nu op hln zlf kunnen volgen. Voor de rest hebben wij al meer dan 500 fotos :) Geniet nog van jullie warmte :) Tegen dat wij terugkomen zal het veel kouder zijn. Hai hai (Noors voor dag)

Donderdag, 20 juli 2006

Vandaag om 8.00 uur vertrokken in Tafjord. Volgens de routeplanner hebben we 400 km te doen en zullen we er zeven uur over doen. Dat lijkt heel lang, maar je kan hier echt niet harder dan 80 per uur. De snelwegen zijn hier zoals de Vierselsebaan , nog smaller. Voor Tamara : zoals de Nieuwpoortsestwg . Voor Lut en Cis : zoals de Boterlaarbaan J We kwamen al rap aan onze eerste overzet. De boot lag al klaar, we konden er gewoon oprijden. Ook de tweede ferry zal klaarliggen. Veel geluk dus, want voor hetzelfde geld moet je een half uur wachten. We hebben rustig kunnen verderrijden. Na de nodige fjorden, kwamen we na Stryn in het gebied van de vele tunnels. We hebben er massas gedaan. Massas zijn een stuk of 50. Varierende van 500 m tot 25 km. Die laatste was de langste, de langste ter wereld trouwens. Ik had er schrik voor, da benauwd gevoel. Maar dat is heel goed meegevallen. Ik heb aan jou gedacht Cis J Eigenlijk zijn we die 7 uren alleen gestopt om te tanken, op de ferry en twee keer langs de weg voor 5 minuten om fotos te trekken. We zijn de sognefjord gepasseerd. Na de Geiranger de mooiste fjord naar ze zeggen. We hebben twee schone bergpassen gedaan. Allee, de rit was heel schoon en we waren er op 7.5 uur. Schitterend gereden dus. Tegen vier uur zijn we ingecheckt en hebben we onze sleutel gekregen. Lijkt een leuk hotel. Onze hut is aangenaam verrassen!!! Een heel ruime living annex keuken met oven en afwasmachine, wat we de voorbije twee weken niet gehad hebben. We hebben vier slaapkamers, twee badkamers met WC en douche, een apart grote bergruimte met tuinstoelen etc. In de winter vooral bedoeld voor de skis in op te bergen. Nu is het ene ideale schoenenplaats en jassenplaats en lege flessenplaats J ’s Avonds nog even naar de supermarkt. Er zijn er hiet verschillende en ook andere winkels. In vergelijking met onze andere places of nowhere, is dit wel heel toeristisch. In de supermarkt trokken we onze ogen open. Vers fruit, verse groenten… Dat haden we al twee weken niet gezien. We kwamen precies in de hoorn des overvloeds terecht. Watermeloen, bananen, appelen, broccoli, sla, tomaten,…. We hadden wel alles meegenomen. Maar we hebben heel verstandig gekocht, wetende da als ge honger hebt, ge alles koopt J (en ik heb ook wat aan mijn lijn gedacht) Na een paar pizzas in de oven gestoken te hebben, namen we de folders die we bij info hadden meegenomen, door. Cis zijn paardrijden de Flam, alles staat erin. Ik wou heel graag de flam doen(bergtrein met grootste stijging ter wereld, prachtig om te doen naar tschijnt. Maar als we dat met vier doen, zijn we 150 euro kwijt. En das alleen voor den trein. Kzalt maar laten die trein. Cis en ik doen savonds nog een klein wandelingetje in de omgeving en wat zien wij voor het hotel????? Lynn, luister goe : !!!!! Een bus van ter duinen van Herentals. Allemaal kempisch sprekende mensen. Cis zei direct: ons moe moest het weten. Enfin, we hebben niks gezegd of gevraagd, maar onze rustbehouden J Tegen den elven het bed in, dat heel goed meevalt; Vrijdag 21 juli Nog een weekje L Ondertussen is duidelijk dat we ook satelliet tv hebben en dat die gratis is. Een pest voor Sacha die er al direct enthousiast voorhangt. Een beetje uitslapen en dan vertrekken we te voet naar de dichtstbijzijnde fjord/meer. En dat allemaal in een 27 graden. Voor Noorwegen mag het gerust wat minder zijn. Het is puffen in de brandende zon. Ik wens alvast dat het maar een goeie vijf graden kouder wordt!! Sacha had zn visstok meegenomen. Daar gingen we J Na een kwartier lijn vast en alles kwijt. Te veel stenen. Verder en terug gewandeld.(toch weer wel een km of 6) Aan de auto werd beslist om met den auto naar het bovenop de berg gelegen meer gaan. Vanalle zomerbaantjes hebben we gedaan. Terug naar beneden en terug naar boven. We vonden dat meer niet. En dat op smalle grindbaantjes naast de afgrond. Niet wetende waar of hoe je terecht ging komen. We hebben gebruik kunnen maken van de jeep. Anders hadden we er niet geraakt. We zijn er dus wel geraakt J Vis gerief boven. Een uurtje vissen : ge raadt het nooit : lijn vast en lepel kwijt. Boel terug ingepakt en naar beneden. De kids aan onze hut afgezet en wij nog langs de winkel. Gegeten en nu is het negen uur se. Nu gaan we naar de receptie waar ge in de inkomhal gratis op pc kunt gebruiken om dit op de blog te sjeesen.

Zaterdag, 22 juli 2006

hardangervidda

Vandaag zaterdag 22/6 Vandaag zijn we nog eens begonnen aan een langere wandeling. Deze keer 13 km aan ons been. Ik ging het toch nog es proberen. En tis gelukt J De laatste drie km wogen wel een beetje door, maar ik zen er toch geraakt. Deze wandeling wou ik perse doen, omdat ze op de hardangervidda is. De Hardangervidda is Noorwegens grootste en zuidelijkste beschermd natuurgebied. (3500 vierkante kilometer.) De vidda is ene hoogvlakte die volledig begroeid is met mossen, varens, kleine plantjes, toendra dus. Er staan geen bomen en het was een heel warme dag met gemiddeld toch een 26 graden schat ik. Op 1100 meter hoogte, in de brandende zon, dat was bakken. Al goed dat het ni veel omhoogging. Onderweg dronk Senne continu van de stromende beekjes. Die vind het ongelooflijk dat je hier zomaar van de beekjes mag drinken. Elke keer hij er ééntje tegenkomt, moet hij drinken. Gisteren was het ook zo warm en we vroegen aan ene van de plaatselijke camping of er in de buurt iets was om te drinken. Die keek ons aan alsof hij het in Keulen hoorde donderen. Drinken. Het beste drinken is het meer, en dat is groot genoeg zei hij J Op deze wandeling zijn we wel een paar Belgen tegengekomen. Daarstraks met Chris gebeld en die zij dat haar schoonzus voor 5 weken in Noorwegen zit. Tis hier ook zo schitterend schoon. Ik ben ontzettend blij dak hier geraakt ben. Het is echt de moeite ondanks de dure prijzen. Effe doorbijten en naar al de rest zienJ Deze middag, vanop de Hardangervidda hebben we gebeld naar de ouw en Vorselaar. Een unieke telefoon!! Ge wordt ni zomaar gebeld vanop Noorwegens grootste natuurgebied!!! Enfin, Sacha zei dattem sinds hij opgestaan was al de hele tijd aan de moe gedacht had en hij wou er eens een week naartoe gaan om haar gezelschap te houden . Senne direct van de partij dat hij ok naar Moeke Lynn wilde. Allee, alletwee bellen. De moe sliep nog en was volgens de Sacha te groggy om goed te volgen. Senne naar moeke Lynn gebeld en die begon direct te ratelen, hij deed teken dattem niks kon zeggen J Alles ginder normaal dus J Deze avond hebben de mannen gekookt. Den ene zaagt over de groenten, den andere over de vis, nog een andere over de petatten. Ik heb gezegd da ze het vandaag zelf konden doen. Vissoep nog over van gisteren, gebakken petatten van die ik gisteren al gekookt had, vissticks en gekookte groenten. J Maar ze hebben gekookt. O ja, achteraf nog een stuk fruit J Maar ik heb niet te klagen met mijn drie venten.Grote vent, ik zie u graag !!

Maandag, juli 24, 2006

en nog wa foto's

de fotos waren blijkbaar niet mee ...

Maandag, 24 juli 2006

Zondag 23 juli 2006 sMorgens rond negen uur stralend warm weer. Om half elf was dat gedaan. Het is beginnen regenen en is blijven regenen. Regen waar je binnen de kortste keren drijfnat van wordt. We zijn voornamelijk thuis gebleven en gezelschapspellen gespeeld (wat we trouwens elke avond doen) , TV gezien, opgeruimd. Mama en papa gingen in de late namiddag boodschappen doen voor het avondeten. J Papa rijdt gezwind achteruit maar had niet gezien dat daar een groot rotsblok lag. Resultaat : een ferme deuk van 15 op 20 of zoiets. Hij heeft den bumper der terug moeten opklikken. Steve zal lachen. Verder is er die dag niet echt iets gebeurd. Chips gegeten en veel gezondigd. Ini? Er zal denkik niks bij zijn door alle beweging, want anders… Ondanks de zo goed als geen culinaire geneugten zal er niks af zijn. Maandag 24 juli 2006 sMorgens zaaalig weer. 25 graden, het belooft een stralende dag te worden. Allemaal bergbotten aan, en de auto in om naar boven op de berg te rijden om daar een wandeling te starten. Boven : regen, donker… Terug naar beneden en toertje in de omgeving. Toch maar terug naar boven op de berg om dan te gaan vissen. Het regende niet meer , het was donker en dreigend weer, maar goed genoeg om te vissen. Na een uur waren we drie lepels kwijt en hadden we er geen meer. Ik was heldhaftig genoeg om de laatste lepel vanonder de rotsblokken te vissen. Resultaat zie je op de foto : gevallen en zeiknat!!! Ik heb alles moeten uitdoen en mezelf in een handdoek gewikkeld en een trui uit de vuile was in de koffer gevist. Da was de moeite. De leut was voor de hele dag daar. Mama in het meer gevallen. Cis ging dan maar vol moed de lepel halenJ Hij was slimmer en deed het in zijnen pure J Ook leute verzekerd!! Resultaat langs achter te bewonderen. Langs voor is gecensureerd. J En wette wa? Cis had het lepeltje te pakken, gooide terug in en het was deze keer echt weg. Dan maar terug en onderweg gestopt in het warenhuis en ineens in de viswinkel voor nieuwe lepeltjes en terug naar het meer J Enkele uurtjes gevist met nieuwe lepels(weeral 1 kwijt) en pieren. Geen vis gevangen L Gebeld naar de expert in Belgie maar die had ook geen advies L Ondertussen was het toch al zeven uur voorbij en naar huis. Eten maken en spelleke spelen. Morgen gaan we naar Eidfjord. Vervolg morgen.

Dinsdag, 25 juli 2006

 

Laatste berichten – dinsdag 25-7 Vandaag zijn we naar Eidfjord gereden, zoals gepland. Het was vrij warm. Op de middag toch wel een goeie 26 graden schat ik. Onderweg naar Eidfjord deden we route 7. Daar hadden we al een stuk van gedaan om de wandeling rond het meer te doen. Ik wist dus dat die door de Hardangervidda loopt, mijn favoriet landschap. Het is ook prachtig daar. Maar daar heb ik mijn lof al eens over gezongen J Voor Eidfjord kwamen we voorbij de derde grootste waterval van Noorwegen. Vosjefossen. Een hoge waterval met een schone regenboog. Ik had toen tante Ini aan de telefoon en ik heb het geruis van de waterval laten horen, maar zij hoorde alleen iemand pissen. De massa water viel nochtans 183 m naar beneden. Straffe pisser J In het plaatselijke souvenierwinkelke nog een paar boeken kaarten gekocht J Dan verder naar het natuurcentrum Hardanger. Een redelijk nieuw gebouw met een overzicht van alle flora, fauna, gesteente, ontstaan van de Hardanger Vidda. Er waren van elk dier opgezette exemplaren, videos, forellenaquariums… Allee, twas schoon, leerrijk. Daarna verder naar Eidfjord waar we onze bokes opgegeten hebben op de kade van het fjord. Ondertussen sightseeing naar de cruiseboten, watervliegtuigen en ons colake opgedronken. Verder door Eidfjord gewandeld met een bezoekje aan verschillende souvenierswinkeltje waar ik iets voor mn metekindje gekocht heb. Terug richting huis met een stop aan de onderzijde van de waterval, waar we een lekker ijsje gegeten hebben. Das een uitspatting voor ons, Ini!!! Terug door de schitterende weg 7 door de Hardanger waar ik het ni kon laten om toch weer een paar fotos te trekken. Het was vijf uur en in Noorwegen is da nog vroeg omdat het hier zo laat licht blijft. In Geilo naar een meer op de berg gereden en nog eens een poging tot vissen gedaan. De kleine visjes zwommen in massa voor onze voeten en de grote forellen sprongen een beetje verder boven het water. Maar wij hebben niks gevangen L Om half acht zijn we vertrokken en langs de winkel gegaan om karbonadekakker te kopen (hamburgers ) . De warenhuizen zijn hier tot 22 uur open en sommigen zelfs tot 23 uur. Gemakkelijk!!! Dit was waarschijnlijk mijn laatste verslag over onze reis naar Noorwegen. Als het niet te warm is zou ik morgen nog graag een wandeling in mijnen Hardanger doen J ‘s Avonds is het dan inpakken geblazen want de volgende morgen vertrekken we richting Oslo om onze boot te pakken in de namiddag. Een lekker buffet, slapen en om 7.30 uur de boot af in Frederikshaven om de hele dag door Denemarken te rijden. We moeten normaal een 15 u rijden dus we zullen vrijdagavond laat of nacht terug arriveren. En dan zit onze reis erop. Nawoordje : Deze blog is voor een deel ingevuld om de achterban op de hoogte te houden. De voornaamste reden is om voor mezelf een dagboek bij te houden, om zo alles beter te herinneren. In het begin had Cis zoiets van : hoe stom. Maar nu leest hij elke dag geïnteresseerd mijn tekst J Noorwegen was mijn droomreis. Al jaren zei ik dat ik naar Noorwegen wou. Er waren duizend en één redenen waarom dat jaar de reis niet doorging. De kinderen waren te klein, we kregen niet zoveel verlof, de reis was te duur…. Omdat je je dromen niet kan blijven uitstellen omdat ze dan misschien eens niet meer kunnen doorgaan werd me duidelijker en duidelijker. Daarom werd ook beslist: dit jaar doen we mijn droomreis. En het zijn zalige drie weken geweest met een heel andere manier van reizen. Per boot, niks georganiseerd, rondtrekken van streek tot streek (wel nog in luxe en per week J ) , geen warm land…… Het is de moeite geweest. Ik heb ontzettend mooie dingen gezien. Landschappen waar je in Oostenrijk naartoe rijdt omdat het zo mooi is, heb je hier om elke hoek. Neem al de mooiste natuurgebieden bij elkaar en je hebt ze allemaal in Noorwegen samen. Een mooie waterval? In de fjorden heb je er tientallen per fjord (paar bergen). Noorwegen is ontzettend proper, veel minder hectisch en toch niet achter qua tijdsgeest. Er zijn hier ook Scapas, playstations, donaldsons, pizzafoons, intersport….. Maar toch blijft Noorwegen sober en natuurlijk. Voor Senne was het grandioos dat hij uit beken en riviertjes mocht drinken. Uit elke rivier werd gedronken. Allemaal dingen die hopelijk bij hen blijven hangen. Ze zijn in ieder geval braaf geweest en hebben genoten van de dagelijkse gezelschapsspelen , de wandelingen met een expeditieleider a la 71 graden noord(ik ben er dikwijls uitgestemd wegens zwakste schakel). Ook Cis heeft zich denk ik geamuseerd en is ook wel een beetje overdonderd door het natuurschoon. Hij heeft regelmatig geprobeerd om dit in beeld te leggen , maar heeft ondervonden dat dit niet kan. Je moet hier geweest zijn. Deze drie weken was ook veel genieten van elkaar en dat hebben Cis en ik dan ook volop gedaan, op alle manieren J . Cis en Senne doen liever strandvakanties, maar ik weet dat ze ook hiervan genoten hebben. En ik het meeste.